ATLETSKI KLUB PLITVICE

POVIJEST

Atletski klub Plitvice osnovan je 04.05.2017., na inicijativu sportskih entuzijasta koji su se bavili raznim sportovima (nogomet, košarka, skijanje, planinarenje, biciklizam). Ideja je bila da se stvori jedan novi sportski klub na području koje je bogato prirodnim ljepotama i čijem sportskom djelovanju bi se priključilo lokalno stanovništvo, radi podizanja svijesti o zdravom načinu života.

osnivačka skupština

04.05.2017.

Sportska priča se razvijala iz godine u godinu i prerasla je okvire lokalnog sportskog kluba iz Like, pa su danas u rad kluba uključeni i članovi iz drugih gradova i općina Republike Hrvatske.

ČLANSTVO

Naši članovi i članice su sudjelovali u brojnim cestovnim i planinskim utrkama diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Italije tijekom 4 godine postojanja kluba. Pri tome su posjetili mnogobrojna, sela, mjesta, gradove, a to su : Baška, Bjelašnica (BiH), Brinje, Buje, Buzet, Cres, Crikvenica,  Čazma, Daruvar, Delnice, Desinić, Duga Resa, Gospić, Gornja Gračenica, Nin, Novi Marof, Ivanec, Jahorina, Jasterbarsko, Japetić, Kalnik, Karlovac, Kijevo, Krk, Labin, Lanišče, Lošinj,  Ludbreg, Lupoglav, Makarska, Mlijet, Mototvun, Nin, Novigrad/Dalmatinski, Ogulin, Omiš, Oprtalj, Osijek, Otočac, Ozalj, Pag, Perušić, Plitvička jezera, Poreč, Pula, Rab,  Ravna Gora, Rakov Potok, Rijeka,  Samobor, Slavonski Brod, Slunj, Split, Starigrad-Paklenica,  Strasimeno (Italija), Sutjeska (BiH), Šibenik, Tomislavgrad (BiH), Topusko, Trakoščan, Varaždin, Vošac (BiH), Vrhovine, Zagreb, Zadar, Zaprešić.

Vrijedni članovi kluba i prijatelji volonteri također su sudjelovali u utrkama koje organizira sam klub sa svojim suorganizatorima i pokroviteljima.

UTRKE

Kao mladi klub prepun entuzijasta i humanitaraca, prvu utrku smo organizirali humanitarnog karaktera, u srpnju 2017. Neiskusni u organiziranju jedne sportske manifestacije, ali puni elana i snage, uspješno smo proveli organizaciju same utrke za potrebe liječenja malog dječaka sa područja Plitvičkih jezera. Sama utrka se odvijala u mjestu Čatrnja, staze su bile podijeljene u dvije discipline, na 5 i 10 km. Pored članova AK Plitvice u samu organizaciju su bili uključeni i članovi DVD Rakovica, Plitvičkih jezera, navijači iz navijačke skupine Sezonci Plitvice i Kroneri iz Korenice, kao i građani volonteri iz okolnih mjesta. Pokrovitelji su bili Općina Rakovica, TZ Plitvičke doline, JU NP Plitvička jezera, a u obliku logistike pripomogla je i općina Plitvička Jezera. Vijest o utrci je bila i medijski popraćena pa su se uključili i građani iz cijele Hrvatske i inozemstva u doniranju novca za nastavak liječenja.

Održana utrka nam je dala poticaj i motivaciju za organiziranje i prve trkačke utrke. Tijekom 2018., održan je sastanak sa ravnateljicom JU Baraćeve špilje gđom Tihanom Oštrinom i njezinim timom, te je dogovorena organizacija utrke na području Baraćevih špilja pod nazivom Barać Forest Trail, koja je bila održana 08.09.2018. Zajedno sa djelatnicima i članovima kluba uspješno smo organizirali samu utrku uz sitne nedostatke koje sudionici nisu zamjerili zbog gostoprimstva domaćina, prekrasnih staza i same prirode.

U 2019. godini došlo je do veće ideje i projekta u smislu organiziranja nekoliko utrka na području Karlovačke i Ličko – senjske županije. U izvršnom odboru i na skupštini kluba prihvaćena je ideja o organizaciji serijala utrka „od Like do Korduna“, i to sljedećim redoslijedom:

  • 31.03. Memorijalna utrka Josip Jović, ultra maraton od Karlovca do Plitvičkih jezera,
  • 06.07. Lika Adventure Trail – Perušić,
  • 07.09. Rastoke trail – Slunj,
  • 28.09. Plitvička noćna utrka – Korenica,
  • 26.10.  2. Barać Forest Trail.

Pored ovog serijala utrka, na inicijativu Općine Plitvičkih jezera, TZ Plitvička jezera i Dječjeg vrtića Slapić, organizirana je prva dječja utrka prilikom obilježavanja Dana Općine Plitvičkih jezera. Utrka se održala 16.04.2019., u naselju Mukinje uz sudjelovanje 200-tinjak djece svih dobnih skupina od dječjeg vrtića do 8. razreda Osnovne škole, a na samoj utrci djelatnici PU LSŽ, prezentirali su svoj rad i upoznali djecu i njihove roditelje sa aktivnostima koje svakodnevno provode u cilju održavanje javne sigurnosti. Također su bili nazočni i pripadnici GSS-stanica Gospić i vatrogasne postrojbe JU NP Plitvička jezera.

Tijekom mjeseca svibnja, 23.05.2019, u organizaciji Dječjeg vrtića Slapić ispostave Mukinje, te Dječjeg vrtića Vidra, naši članovi su volontirali na Olimpijadi dječjih vrtića Ličko-senjske županije, koja je održana na ŠRC Mukinje. Bilo je 5 atletskih disciplina, u kojoj su djeca sudjelovala sa posebnim žarom i sportskim duhom. Na kraju su bili proglašeni pobjednici po kategorijama kao i ukupni pobjednik, i iako je sama manifestacija bila natjecateljskog karaktera niti jedno dijete se nije vratilo svojoj kući bez osmijeha na licu. Za sve članove kluba ova sportska  manifestacija je ostala u srcu, zbog rada s djecom kao zalog budućnosti i stvaranje baze novih članova u klubu u dječjim kategorijama.

Memorijalna utrka Josip Jović 31.03.2019.,

Od 2018. godine članovi AK Plitvice sudjeluju u organizaciji zajedno sa braniteljskim udrugama proisteklih iz Domovinskog rata u obilježavanju pogibije prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića i trajno sjećanje na Krvavi Uskrs 1991. Sama utrka započinje u noćnim satima 30.03., u Karlovcu u kojoj sudjeluju dragovoljci Domovinskog rata i sportaši iz cijele Lijepe naše. U jutarnjim satima oko 7:00 h, 31.03., sudionici se kratko zaustavljaju u mjestu Grabovac, 7 km od Plitvičkih jezera, gdje se poklone spomen obilježju pogibije troje djece u rujnu 1991. Potom se sudionici nastavljaju kretati do spomen obilježja Josipa Jovića, svi sudionici same utrke sudjeluju u službenom protokolu i obilaze samo mjesto pogibije.

Nakon završetka obilježavanja za same sudionike bude organiziran prigodni ručak uz podjelu  zahvalnica. Za sve članove AK Plitvice sam događaj ima poseban pijetet i emocije u kojoj se nikada ne zaboravlja simbolika žrtava i njihov doprinos u stvaranju Republike Hrvatske.

Lika Adventure Trail – Perušić 06.07.2019.

Kao što je prethodno navedeno u tekstu, u 2019. je došlo do ideje o stvaranju serijala utrka, a prva u serijalu je bila upravo Lika Adventre Trail, koja  se odvijala na lokaciji JU Grabovača u Perušiću. Prekrasan, sunčan i ekstremno vruć subotnji dan je osvanuo u Lici, u kojem su od ranih jutarnjih sati pristizali mnogobrojni sudionici iz cijele Hrvatske kao i inozemstva. Sam start utrke je bio u 09:30 h, sudjelovalo je 175 trkača, na trima stazama: Duga, kratka i rekreativna staza na iznimno teškom terenu Ličkih vrleti. Kao uvijek dosada u organizaciju su bili aktivno uključeni članovi AK Plitvice, djelatnici JU Grabovača i TZ općine Perušić. Posebno zanimljivo je bilo što su na okrepnim stanicama bili mladi volonteri iz više europskih zemalja, koji svako ljeto provode u  kampu u Perušiću, učeći o flori i fauni zaštićenog prirodnog područja Javne ustanove, upoznajući se sa tradicijskim obrtima, običajima, folklora Like i naravno prolazeći i tečaj hrvatskog jezika.

U centru Perušića bila je svečana podjela medalja i proglašenje pobjednika, uz glazbenu podlogu lokalnog D.J., te su potom članovi obilazili pećine u sklopu JU Grabovača, i okupali se na rijeci Lici.

Rastoke trail-Slunj, 07.09.2019.

Sljedeća utrka je bila u gradu Slunju, na lokaciji rijeke Slunjčice i okolnih sela i zaselaka.

Uz podršku grada Slunja i mlade ekipe iz TZ grada Slunja organiziran je još jedan prekrasan sportski događaj. Na dan same utrke mlada djelatnica TZ grada Slunja, Antonija Radočaj i tajnik AK Plitvice sudjelovali su u emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u, predstavljajući samo utrku kao i ostalu bogatu turističku ponudu grada Slunja. Sama utrka je ostala zapamćena po tome što je prethodnih nekoliko dana kiša padala bez pauze, ostavljajući teren blatnjav i dobro natopljen za same sudionike, i što su lokalni žitelji sela skidali markirane trakice i obilježja na stazama misleći da su tu postavljeni za kretanje ilegalnih imigranata iz susjedne BiH. Utrka je okupila 210 sudionika iz Hrvatske kao i inozemstva, utrka je imala dvije staze, dugu i kratku. U svestranu pomoć već iskusnih članova AK Plitvice, sudjelovali su članovi CK grada Slunja, članovi lokalnih sportskih klubova, kao i djelatnici TZ grada Slunja, za glazbenu podršku bio je zadužen lokalni D.J., uz bogatu ugostiteljsku ponudu, neizostavni je bio i grah, vege i sa mesom, koji su ga napravili članovi PD Melnice iz Slunja, tražila se i porcija više.

Nakon Rastoke traila, saznali smo najvažniju vijest od osnutka kluba, da smo dobili koncesiju od strane JU NP Plitvička jezera, za organizaciju 35.Plitvičkog maratona, 2020. Za sve članove i vodstvo ovo priznanje je bilo velik šok i pun emocija, ali istodobno i test za klub u smislu organizacije najstarijeg i skoro najmasovnijeg maratona u Hrvatskoj.

Plitvička noćna utrka, 28.09.2019.

Jedna od najzanimljivijih utrka je Noćna utrka u Korenici, koji se odvijala u večernjim satima od 19:00 do 20:30 h. Posebnost ove utrke je što je organizirana u samom centru Korenice i lokalnih ulica, a glavnina staze je uključivalo cestu, tj, državnu cestu D1, koja je „ žila kucavica“ Kontinentalne Hrvatske i Dalmacije. Nešto novo za mladi klub, bilo je 100 pitanja kako organizirati, što napraviti sa prometom, kamo preusmjeriti… Nakon napornih pregovora sa HC d.o.o,  Županjskim cestama i PU LSŽ, postignut je dogovor i dobivene su sve potrebne dozvole za privremeno zatvaranje jedne trake državne ceste u vremenskom periodu od 1 h i 30 min. Vrijedni članovi kluba i volonteri iz lokalnog nogometnog kluba Lika 95, DVD-a, i građani su dali maksimalni trud i snagu u organizaciji. Utrka je uspješno prošla i organizirana je bez mrlje. Pokrovitelji su bili Općina i TZ Općine Plitvičkih jezera. Utrka je bila podijeljena u dvije staze na 5 i 10 km uz bogati novčani fond. Sudjelovalo je 150 trkaća. Tijekom dana je održana i dječja utrka za djecu uzrasta od 6 do 14 godine. Prekrasna sportska priča i noć zaokruženi su bogatom tombolom i zabavom uz glazbeni sastav.

2.Barać forest Trail, 26.10.2019.

Naša prva utrka je došla u drugu godinu organizacije, sa novim standardima i izazovima.

U kalendarsku godinu 2019. Uvrštena je Kontinenttrail ligu uz bok najačih utrka na području Sjeverozapadne Hrvatske. Sama utrka je bila podijeljena u 3 staze: Duga, Kratka i Rekreativna.

Sudjelovalo je oko 300 trkača i trkačica iz Hrvatske i inozemstva, također naši članovi kluba kao i na prethodnim utrkama osim kao organizatori su i aktivno sudjelovali na samoj utrci i osvajali niz vrhunskih rezultata. Bila je organizirana tradicionalna tombola, ponuda tradicionalnih kolača, pečeni kesteni,  za male i velike sudionike su bili organizirani niz pogodnosti, kako posjet samim špiljama, tako i mogućnosti degustacije i kupovine proizvoda lokalnih proizvođača. Prekrasna atmosfera na lokaciji Barać špilje postali su jamac i važan čimbenik u organizaciji sljedećeg Barać Forest Trail. Uz članove AK Plitvice i djelatnike J.U. Barać Špilje, u radu i organizaciji same utrke sudjelovali su: DVD Rakovica, BK Crna kraljica, GSS-stanica Slunj.

Tijekom 2020.,a zbog novonastale situacije vezane uz epidemiju novog virusa, dolazilo je do promjena i otkazivanja pojedinih utrka. U 2020. bile su organizirane 3 utrke: Rastoke trail, 06.09.2020. , Plitvička noćna utrka, 10.10.2020., Plitvički maraton, 15.11.2020.

Rastoke trail 2020.

 Utrka koja je premašila sva očekivanja, rekordni broj sudionika 420, 3 staze, noviteti u ponudi za sve sudionike i posjetitelje, novi sponzori i garancija za održavanje iste utrke u 2021. Kako je veći dio sezone prošao u znaku lockdownu, sve utrke od 3 do 6 mjeseca su bile otkazane ili prebačene u nove termine. Svi sudionici su jedva dočekali održavanje same utrke kako bi sudjelovali i uživali u prirodnim ljepotama Slunjskog kraja i ma kratko zaboravili sve vezano uz COVID 19, i “ novo normalno“.

Plitvička noćna utrka 2020.

Je bila organizirana u listopadu 2020, po posebnim uvjetima vezano uz covid 19, u odnosu na prošlu godinu skupio se manji broj sudionika, a bila je otkazana i dječja utrka zbog bojaznosti od Corone virusa i prema preporukama Civilnog stožera.

35.Plitvički maraton, 15.11.2020.

Najvažnija utrka za naš mladi klub i organizacijski najsloženija ali sa posebnim emocionalnim nabojem bila je održana na vrhuncu, 2 vala Corone virusa po posebnim pravilima i restrikcijama. Kako bi dolazilo do što manje fizičkog kontakata, otkazana je dječja utrka i zabranjeno je bilo okupljanja posjetitelja i gledatelja.  Također zbog zatvaranja granica nisu mogli sudjelovati mnogi inozemni trkači, tradicionalni atletičari iz Kenije, Etiopije koji su uvijek osvajali najbolje plasmane na svim prethodnim Plitvičkim maratonima. Bilo je nekoliko trkača iz Engleske, Mađarske, Poljske i Bosne i Hercegovine koji su uspjeli dođi i sudjelovati na samoj utrci. Na samom maratonu bilo je 650 sudionika, na 42 km, 21 km, i 5 km. Plitvički maraton je jedan od rijetkih maratona koji su organizirani bili u 2020. godini, posebnost je bila u tome što je Plitvički maraton bio uvršten u PH, i na njemu su bili proglašeni pobjednici u cestovnim utrkama Prvenstva Hrvatske za 2020.

MISIJA

Radom koji se temelji na razvoju i popularizaciji atletike na području Ličko-senjske županije i Karlovačke Županije.

VIZIJA

Sportski pluralizam i stručnost u radu kluba sa poštovanjem radnog okruženja i etičnosti u sportu.

CILJ

Promocija atletike kao jedne od najstarije sportske discipline, i rad sa djecom kao temelj naše budućnosti u vidu aktivnog bavljenja sportom i stvaranje lijepog okruženja u lokalnoj zajednici.

upišite pojam