ATLETSKI KLUB PLITVICE

Europskom prvenstvu u Skyrunningu

Europskom prvenstvu u Skyrunningu

Veliko je uzbuđenje vladalo pred polazak u Crnu Goru na Prokletije,  Europsko prvenstvo. Također, poslijednjih vikenda, ususret prvenstvu, trčali su se završni treninzi, ali i završne utrke. Tako je naša Ivana Širić prva žena na jednoj od najpopularnijih Hrvatskih Trail utrka, Žumberak Trailu odabrala maraton stazu od 42 km s više od 2150 metara elevacije i uvjerljivo je pobijedila u ženskoj konkurenciji s vremenom 5:26:49!

Također je osvojila Grand Sljem! Najveći događaj godine na Sljemenu i naša ponajbolja trkačica ove godine osvaja 1 mjesto! Događaj se odvija u principu, 4 jake utrke u 2 dana i zbrajaju se rezultati! Više o samoj utrci, ali i rezultate možete pronaći na https://www.facebook.com/Ironsljem, no vratimo se mi Prokletijama.

Čak troje naših predstavnika imali smo na Skyrunning natjecanju – na Europskom prvenstvu u Skyrunningu koje se održalo na predivnim i divljim Prokletijama u Crnoj Gori, u organizaciji saveza Skyrunning Serbia & Montenegro. Iako Hrvatska nema (još) svoj Skyrunning savez, ovu godinu se omogućilo da uz države koje već imaju savez, nastupi nekoliko država koje ga nemaju (uključujući Hrvatsku) i pošalju svoje predstavnike koji bi se odabrali kroz određeni kvalifikacijski sistem. Naša se Ivana Širić uspjela kvalificirati na kategoriju SkyUltra (50 km, +4400m). Osim nje, na toj istoj utrci, ali Open race, nastupili su Goran Poznanović i Lana Ostojić.

Sveukupno su na Europskom prvenstvu sudjelovali trkači iz 19 država. Konkurencija je bila vanserijska ali u spremnost naših trkača nismo sumnjali. Najvažnije je nama bilo da sretno i sigurno završe utrku.

S obzirom na ogromnu vrućinu, te prijeteću dehidraciju kao i toplotni udar, slali smo neumorno dan prije poruke da piju dovoljno tekućine i svakako dovoljno ponesu sa sobom.

Devet, odnosno dvanaest sati (koliko je trebalo Lani da sigurno dođe do cilja), neumorno smo pratili kretanje naših trkača putem aplikacije. Sva sreća naš je Zmaj bio pratnja, pa smo i svako malo dobili snimku sa terena koja nas je umirila jer smo znali da si Ivana, Lana i Goran dobro i konstantni u utrci.

Slike terena su koliko zapanjujuće svojom ljepotom, toliko i zastrašujuće. Jedan krivi korak ovdje se mogao pokazati kobnim…

Nakon 9 sati, 11 minuta i 42 sekunde naša mala, brza i vesela Ivančica ulazi u cilj s najvećim osmijehom na svijetu! Jer kako ne, ova je djevojka prva Hrvatica na Europskom prvenstvu!! U ukupnom poretku svjetske elite čak osma!

Nedugo nakon nje u cilj ulazi Goran za 9 sati, 45 minuta i 40 sekundi i na Open race utrci osvaja 4. mjesto, također je i prvi Hrvat!!

Lanu pak čekaju tarzani sa hladnom pivom u cilju nakon 12 sati, 15 minuta i 34 sekunde! Lana je osvojila respektabilno 5. mjesto na Open race utrci te je također prva Hrvatica!

Hrvatska reprezentacija nije prošla neopaženo, te završila 12.! Izuzetno smo sretni i ponosni i veselimo se novim utrkama, a jedna od njih je već ove subote u Ozlju.

2048 1542 AK Plitvice
upišite pojam