ATLETSKI KLUB PLITVICE

37. Plitvički maraton

37. Plitvički maraton

Jučer, u nedjelju 5.6.2022. godine se na području Nacionalnog parka Plitvička jezera održan je tradicionalni, najljepši i najteži  37. Plitvički maraton. U organizaciji Atletskog kluba Plitvice, te uz podršku generalnog pokrovitelja utrke, Nacionalnog parka Plitvička jezera na čelu sa gospodinom Tomislavom Kovačevičem, te uz podršku cijele lokalne zajednice,  općine Plitvička jezera, Turističke zajednice Općine Plitvička jezera, Zajednice sportova Ličko-senjske županije, Općine Rakovica, te Turističke zajednice područja Plitvičke doline, ostvaren je veliki sportsko turistički projekt. Za njega slobodno možemo reći, jedan od najznačajnijih na godišnjoj razini, koji uvelike pridoprinosi vidljivosti našeg kraja i njegovih prirodnih ljepota, te posjećenosti prirodnim, kulturnim i naravno ako govorimo o maratonu, sportskim događajima. Namjerno govorimo u množini jer nas jedan takav događaj još očekuje u srpnju na Rastokama.

No vratimo se na Plitvički maraton. Po izuzetno vrućem i sparnom vremenu, na 37. izdanju Plitvičkog maratona nastupilo je 560 natjecatelja iz 18 država. Na polumaratonu pobjedu je odnio Ivan Dračar iz HAAK Mladost koji je stazu istrčao za 1:13:20. Srebrom se ponosno okitio Matija Crnković iz MK Hrvatski sokol koji je ostvario razultat od 1.:19:16. Te je broncu slavio Ivan Maletić iz AK Fit, koji je 21 kilometar istrčao za 1:23:05.

U ženskoj je pak kategoriji, Martina Horvat iz AK Svetice zlato je osvojila istrčavši stazu za 1:38:01. Srebro je pripalo Panni Zakanyi iz Mađarske koja je istrčala stazu u vremenu od 1:38:35, te je brončana bila Helena Gleđa iz AK Dubrovnik s vremenom 1:40:30.

Recimo još, da je i ove godine utrka od 21 km, nosila naziv prerano preminule pobjednice 35. Plitvičkog polumaratona Valentine Valjak.

Za maraton je nagrađeno prvih šest u muškoj i ženskoj kategoriji novčanim nagradama te poklon bonovima jednog od pokrovitelja 37. Plitvičkog maratona, Sportboxa kojima se i ovim putem zahvaljujemo, a redom su slavili: Andrej Hladnik AK Varaždin koji je ostvario vrijeme od 2:45:27, Kristijan Rubinić iz AK Jastreb 99 2:59:20, Krešimir Balaško AK Svetice 3:00:29, Zoran Križanić AK Varaždin 3:07:10, Emil Pencaik iz Slovačke 3:09:57, te naš Renato Sertić AK Plitvice 3:11:59.

U ženskom poretku maratona pobjedu je odnijela Ines Jozić AK Mazator za 3:13:33. Moramo napomenuti ja je Ines i dan prije pobjedila na utrci od 10 kilometara u skolpu 37. Plitvičkog maratona. Druga je bila Marija Vrajić AK Maksimir 3:20:26, zatim Verinika Jurišić AK Sljeme 3:21:59, Dubravka Mesec Nexe Team Našice 3:23:23, Maja Urban 3:29:49, te Jelena Culej AK Sljeme 3:42:32.

Za kraj prekrasnog vikenda na Plitvicama, željeli smo svi zajedno ovaj najveći sportski događaj u Lici oplemeniti besplatnim razgledavanjem Nacionalnog parka te su stoga svim trkačima uz startne pakete darovane i besplatne ulaznice. Atletski klub Plitvice zasluženo nosi naziv  „najvećeg promotora sporta u Lici“ te se ovim putem zahvaljuje svim trkačima, klubovima i pojedincima, sponzorima utrke, te posebno Upravi Nacionalnog parka Plitvička jezera na podršci i na ukazanom povjerenju za organizaciju 37. Plitvičkog maratona. Sigurni smo da će se uspješna suradnja Parka i Kluba nastaviti i u godinama koje su pred nama.

1600 901 AK Plitvice
upišite pojam